Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
wiking481 (5650 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
zostawmy gdybanie a zajmijmy się faktami
może wiadomo komuś, czy w trakcie swoich wizyt dostojnik wawelski i
miłośnik Gruzji nie dokonał jakiegoś aktu poczęcia na Gruzince
bo może już gdzieś w przedszkolu gruzińskie dzieci śmieją się z jakiegoś dziecka
kaczuszka
a nam rośnie następny wybitny Polak w dziejach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ponura_Panda napisał:

Tym razem jestem Ci wdzięczny Drogi Jasto za ględzenie nie na temat.

sprawdzam tylko waszą cierpliwość
kiedy który zaprotestuje że
Józef Stalin był Polakiem
bo wam polski historyk powiedział, że to tylko jedna z możliwości
niestety wysocy działacze partyjni nie kłamali
a w Polsce cisza nad tą trumną, jak i nad tym, że teraz Franciszek musi sprzątać smrody po
Wojtyliani w Watykani
PS
i Józef dobrze wiedział, kto był jego faktycznym ojcem
bo ten co stoi w metryce to już tylko zaawansowanym alkoholikiem, któremu dupcenie nie było w głowie
PS 2
zgodnie z polską kulturą i tradycją, to po ojcu się dziedziczy narodowość, szlachectwo itp
także fakt, że matka Józefa była Gruzinką nie ma najmniejszego znaczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a zydzi po matce dziedzicza narodowosc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty

(d4acool)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
sklucania i szkalowania narodu ciag dalszy
niezalezna.pl/44260-paszkwil-antypowstan...owstanie-warszawskie

Na łamach serwisu Tomasza Lisa natemat.pl, gdzie swoje blogi prowadzi wielu ministrów rządu Donalda Tuska, na stronie głównej pojawił się artykuł ostro atakujący ideę obchodów rocznicy Powstania Warszawskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Ponura_Panda napisał:

Co się tyczy dokładnej liczby żyjących kombatantów powstania warszawskiego to będziemy ją znać pewnie w przyszłym tygodniu albowiem wysłałem maila z zapytaniem do Związku Powstańców Warszawskich. Jeżeli gdziekolwiek pojawiają się liczby to zazwyczaj jest to kilka tys. jednak są na tyle zróżnicowane że postanowiłem zapytać u źródła

no i ile im to jeszcze zajmie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
145 Postów
Zenek Sprochenek
(Optimus_Anihilacja)
Stały Bywalec
[quote][quote]Ponura_Panda napisał:
Optimus_Anihilacja napisał:
Ja tam kurwa nie zmienie! Uważam to powstanie za niepotrzebne, a straty 200 tys ludzi za przejaw glupoty i megalomani owczesnych "przywodcow"
Teraz ci najbardziej fartowni moga stac w beretach ze sztandarami i prawic o bohaterstwie.

Załóżmy że jesteś na tonącej szalupie, a ze statku ratunkowego który jest tuż tuż nawołują byś przepłynął kilkanaście metrów w lodowatym fiordzie...
Wiesz że to trudne i ryzykowne, ale widzisz nawołujące Cię sylwetki do zrobienia ostatniego wysiłku...
Wskakujesz na głębiny a STATEK RATOWNICZY ODPŁYWA... po szaleńczej walce znikasz w czarnych zimnych odmętach...

...po latach jakiś cFaniaczek który wodę zna jedynie z ciepłego hotelowego basenu mówi że to Twoja wina bo chciałeś się popisać swoimi umiejętnościami pływackimi...

Właśnie po to dałem tego audiobooka (czytanie prawdziwych książek sprawia teraz wielkie problemy) by osoby indoktrynowane od urodzenia komunistyczną propagandą mogły zdystansować się i spojrzeć na Powstanie Warszawskie obiektywnie. To nie żaden wstyd w świetle dokładnej wiedzy zmienić zdanie...

Dzieki Janek, zupelnie zapomnialem o tym temacie:
@Pandy - Dosc banalna metafora, ktora prawdopodobnie trafi na podatny grunt u ludzi lubujacych sie w roznego rodzaju stowarzyszeniach o charakterze militarnym. NIestety to co dziala na ludzi majacych po latach noszenia czapki slad na glowie niekoniecznie znajduje zrozumienie wsrod tych dla ktorych zycie i wolnosc jest sprawa nadrzedna.
Zaraz powiesz, ze oni walczyli wlasnie o moja wolnosc, lecz bedzie to zwykla manipulacja, gdyz rola powstania w kontescie II wojny byla strategicznie zadna. Ma i moja rodzina glupie ofiary zlozone w tym powstaniu, bo tak sie zlozylo iz z tego miasta pochodze i mam dosc psudo-historycznych rozwazan o bohaterstwie powstancow i jego roli. Mierze sie z tym od lat!
Sprawdzalem to lata temu, bez zbednych emocji, stosujac metodologie badan jakosciowych, ilosciowych wyjasniajacych i zawsze wychodzi mi, ze zginela 200.000 ludzi bez jakiegokolwiek sensu. Bez wzgledu jakiej retoryki uzyjesz, nie widze uzasadnienia dla ilosciowego ubytku w spoleczenstwie, gdy natomiast zastanowimy sie nad strata jakosciowa, to obrone tezy o slusznosci powstania nazwe glupota funkcjonalna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
145 Postów
Zenek Sprochenek
(Optimus_Anihilacja)
Stały Bywalec
Ponura_Panda napisał:
[quote][b][size=4][color=#008000]jeżeli PRL historii nie nauczył, III RP nie wpoiła wiedzy i zachowań patriotycznych to może ...Szwedzi z Sabatonu dadzą radę

A ja to bym chcial wiedziec co to sa te zachowania patriotyczne? Nie deptac dwukolorowego kawalka tkaniny, mieszac bezpodstawnie moralnosc z religia? operowac na wyrywki tania symbolika z pod ogona orla?
Czy to,ze dzieki przypadkowi urodzilem sie na pewnym skrawku ziemi w towarzystwie 38 mln innych osobnikow, wladajacych podobnym narzeczem ma determinowac moje zachowanie?

Wiem juz, ze lubisz odniesienia historyczne, nie wiem natomiast czy poszukiwanie wartosci, ktore "powinny" integrowac osobnikow z tej przyczyny iz urodzili sie na jednym terytorium ma jakikolwiek sens. Gdy przestaniesz sie puszyc i uderzac w te narodowosciawa nute, a spojrzysz na zjawisko z perspektywy antropologicznej, byc moze spuścisz powietrze z tego balona.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
145 Postów
Zenek Sprochenek
(Optimus_Anihilacja)
Stały Bywalec
Ponura_Panda napisał:
Optimusie, balon wygląda lepiej jak jest nadmuchany
a powazniej...
Idąc "antropologicznym" tropem zaproponowanym przez Ciebie w poprzednim poście, można by zakwestionować każdy większość zachowań społecznych... bo przecież gdybym urodził się w takim Jemenie, miałbym cztery żony i mógłbym bezkarnie je lać czym popadnie a gdyby któraś chciała odejść lub zrobić mi rogi to mógłbym ją ukamienować... Czy to znaczy że jest przyzwolenie na coś takiego w Polsce???
UWAGA !!! TO BYŁA PRZERYSOWANA METAFORA

Nie oczekuję od Ciebie, ani kogokolwiek innego kto ma diametralnie inne zdanie od mojego że po forumowej dyskusji je zmieni. Celem tego tematu było przypomnienie o rocznicy wybuchu PW. Owszem zawsze wyłania się dyskusja jak nasza właśnie, ale jest ona raczej uboczną samego tematu i celu w jakim został założony.

Co się zaś tyczy ofiar PW rozpatrywanych przez pryzmat wartości bezwzględnych to rozpatrując nasze życie w ten sam sposób nie mielibyśmy np. dzieci bo to się nie kalkuluje... ja mam córkę i nigdy nie rozpatrywałem jej pojawienia się na tym świecie w kategoriach czy i co na tym skorzystam...
UWAGA !!! TO TEŻ TYLKO POPULISTYCZNY PRZYKŁAD

Nawet nie populistyczny przyklad, a raczej zwykly sylogizm. Porownujesz smierc do zycia i szukasz wspolnej plaszczyzny?
To taka komparatystyka dla tych od ze sladem po czapce.
Spor jest jalowy, aczkolwiek milo czasami cos ciekawszego nabazgrac. Czas jednak na przerwe.
pzdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok